Wijnhuizen

Wijnhuizen van De Proseccoslijterij

Serre Spumanti

De betekenis van de naam 'Serre' is nauw verbonden met de grond waarop de proseccodruiven worden verbouwd. Letterlijk staat de naam voor 'Een vallei die zich opent en sluit'. Serre bevindt zich midden in deze vallei in Combai di Miane, een klein stadje in de DOCG productiezone Conegliano Valdobbiadene.

De ligging van Serre is fantastisch, zoals je ook op de foto's kunt zien. Tijdens ons bezoek aan de verschillende producenten die in ons selectieproces hebben meegedaan, was de rit richting Spumanti Serre het mooist; een lange slingerweg omhoog naar een wijnmakerij bovenop een heuvel tussen de wijngaarden op de steile hellingen.

De ligging van deze wijngaarden staat uiteraard centraal in de kwaliteit die Serre kan leveren. Omdat Serre een bescheiden productiecapaciteit heeft en een relatief grote wijngaard, produceert het al haar wijnen uit de eigen wijngaard. Grotere proseccomerken zijn, om aan de vraag te kunnen voldoen, mede aangewezen op druiven die andere wijngaarden graag verkopen. Serre hoeft dit niet te doen.

Een deel van de wijngaarden van Serre is aangemerkt als Rive: de ‘Rive di Combai’. Serre 58 en Cuvée Valgrès worden uitsluitend gemaakt met druiven uit de Rive di Combai.

Geschiedenis van Serre Spumanti

De geschiedenis van prosecco in de Valdobbiadene regio gaat terug tot 1772. De geschiedenis van Serre begint in 1958 met het kopen van de grond in Combai di Miane door de families van Camillo Pederiva en Rosa Mattiola. De staat van de grond was bij aankoop verwaarloosd.

Maar dit familiebedrijf heeft door hard werken en veel zorg voor het land Serre ontwikkeld en vanaf 1976 is Serre een vooraanstaande proseccoproducent in de Conegliano Valdobbiadene regio. Door de inspanningen van Serre behoren wijnen uit Rive di Combai tot de meest geliefde van de prosecco regio.

Waarom Serre Spumanti

Wij hebben om verschillende redenen voor Serre gekozen. Ten eerste natuurlijk omdat ze erg sterk uit de verschillende proeverijen zijn gekomen die we hebben gehouden. Daarnaast valt het brede assortiment van Serre op; naast de gebruikelijke Dry, Extra Dry en Brut zijn de 58 en de Valgrès wijnen die Serre net dat beetje extra geven. Ook prosecco, maar wel speciale varianten. Daarnaast zorgt de schitterende en gunstige ligging van Serre voor een consistente kwaliteit die voor ons de doorslag heeft gegeven.

Bekijk hier alle wijnen van Serre Spumanti.