Over Prosecco

Typen Prosecco

Verdeling naar druk: Spumante, frizzante en stil

Naast de restsuikergehaltes en kwaliteitskwalificaties kun je prosecco ook typeren naar de aanwezig druk in de fles. Hierin bestaan drie categorieën: spumante, frizzante en tranquilo.

Prosecco spumante is veruit het meest voorkomende type. Spumante betekent dat de druk in de fles meer is dan 3 bar. Over het algemeen heeft een Prosecco spumante een druk in de fles van 5 bar. Door de hoge druk wordt een spumante afgesloten met een champignonkurk met kooi eromheen.

Spumante zegt dus ook niets over de kwaliteit van de wijn, zoals sommige mensen je graag doen geloven: het zegt alleen dat de wijn mousserend is.

Prosecco frizzante heeft een druk van minder dan 3 bar in de fles en is in feite dus half-mousserende wijn. Ook hier zegt frizzante zelf niets over de kwaliteit. Wel is een frizzante vaak één van de simpele instapwijnen van een proseccoproducent, maar ook frizzante Prosecco van hoge kwaliteit is zeker te vinden. Frizzante wordt meestal niet afgesloten met een champignonkurk maar met een gewone kurk (eventueel met touwtje of ‘spago’) of met schroefdop.

Prosecco tranquilo komt weinig voor. Dit is een stille witte wijn die ook gemaakt moet worden van minimaal 85% glera.