Over Prosecco

Restsuikergehaltes van Prosecco

Dry, Extra Dry en Brut, wat betekent het?

Zoals gebruikelijk bij mousserende wijnen, wordt op een proseccofles aangegeven of de wijn Dry, Extra Dry of Brut is (met uitzondering van Prosecco Frizzante, hier wordt over het algemeen geen restsuiker vermeld). De benaming Dry, Extra Dry of Brut zegt iets over het restsuikergehalte van de wijn.

Een voorbeeld van een Prosecco Brut, Extra Dry en Dry vind je hieronder, in dit geval van Malibràn.


Dry is de minst droge variant met een restsuikergehalte tussen 17 en 32 gram per liter. Het relatief hoge restsuikergehalte geeft een Prosecco Dry de meest uitbundige aroma’s.

Extra Dry is de klassieke Prosecco die in Italië ook nog steeds het meest wordt gedronken. Hiermee onderscheidt Prosecco zich ook van ander mousserende wijnen, waar de traditie vaak een Brut is. Een Prosecco Extra Dry heeft een restsuikergehalte tussen 12 en 17 gram per liter.

Brut is de droogste variant binnen prosecco met een restsuikergehalte van maximaal 12 gram per liter. Prosecco Brut is in populariteit aan het winnen, vooral in de exportmarkt. Prosecco Brut is een perfect aperitief voor mensen die van droog houden en tegelijkertijd toegankelijk.

Lees meer over hoe het restsuikergehalte ontstaat bij de methode van Prosecco.