Over Prosecco

Kwaliteitsniveaus binnen prosecco

Prosecco DOC, DOCG, Rive en Cartizze

Aan de hand van de kwaliteitspiramide die hieronder afgebeeld is, leggen we de verschillende kwaliteitsniveaus uit die prosecco kent.

Deze opdeling is er vanaf 2009, toen de DOCG status is toegekend aan prosecco uit het oorspronkelijke gebied: Valdobbiadene-Conegliano.


DOC Prosecco

Aan de onderkant van de piramide vind je Prosecco DOC. DOC staat voor ‘Denominazione di Origine Controllata’. Prosecco is dus ook een herkomstbenaming: om Prosecco op een fles mousserende wijn te mogen vermelden, moet het gemaakt worden in één van de volgende vijf provincies van Veneto: Treviso, Venice, Vicenza, Padua en Belluno of in één van de vier provinces van Friuli: Gorizia, Pordenone, Trieste en Udine. Je kunt uiteraard ook bubbelwijn maken van Glera buiten deze gebieden, mag dan mag de wijn geen prosecco heten.

Prosecco DOC is de bulk van de proseccoproductie: in 2014 werden hier zo’n 400 miljoen flessen geproduceerd en dit aantal is stijgende. Dit komt door de populariteit van Prosecco en het feit dat de DOC voor prosecco nieuw is voor Friuli, waar als gevolg nu veel Glera wordt aangeplant.

DOC TREVISO: een aparte benaming voor prosecco’s uit de provincie Treviso. In deze provincie liggen Conegliano en Valdobbiadene. Prosecco DOC Treviso hoeft niet aan strengere eisen te voldoen qua productie dan Prosecco DOC zonder de toevoeging ‘Treviso’.


DOCG Prosecco Valdobbiadene-Conegliano

DOCG staat voor ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ en is de hoogste kwalificatie die je in Italië voor een wijn kunt krijgen. Bij Prosecco betekent dit een wijn uit het oorsprongsgebied van Prosecco – Conegliano-Valdobbiadene – die ook aan strengere eisen moet voldoen dan een Prosecco DOC.

Deze regels zijn onder andere een lagere opbrengst per hectare die van het land mag worden gehaald in het DOCG gebied. Deze regels worden voorgeschreven door het consorzium van Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG.

Hieronder vind je een kaartje ter oriëntatie van het Conegliano-Valdobbiadene gebied.


De regio tussen Conegliano en Valdobbiadene heeft de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van Glera. Zowel het klimaat als de steile heuvels zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige basis. Combineer dit met de strenge regelgeving en de focus op Prosecco (bijna niemand in het Valdobbiadene gebied is met stille wijn bezig) en het resultaat zijn Prosecco’s die merkbaar anders zijn dan de gemiddelde DOC. Vandaar dat de benaming ‘Prosecco Superiore’ alleen gebruikt mag worden voor Prosecco DOCG.

De productie van Prosecco DOCG ligt een stuk lager dan DOCG: een kleine 15 miljoen flessen.

Rive en Cartizze

Aan de top van de kwaliteitspiramide bevindt zich Prosecco DOCG met de extra kwalificatie ‘Rive’. Een Rive binnen het Valdobbiadene gebied is vrijwel altijd een wijngaard op een zeer steile heuvel waar de druiven zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Een Rive heeft altijd een eigen naam, vernoemd naar de regio waar de wijngaard zich bevindt. Zo herken je dus ook dit type Prosecco: op de fles van Serre Spumanti staat bijvoorbeeld ‘Rive di Combai’.

Naast de steile heuvels en een gunstige ligging van de wijngaard, is ook de maximale opbrengst voor een ‘Rive’ wijn lager.

Cartizze zou je de oudste Rive binnen Prosecco kunnen noemen. Een Prosecco ‘Superiore di Cartizze’ mag alleen afkomstig zijn van dit kleine subgebied vlakbij Valdobbiadene. Dit historische gebied van slechts 100 hectare is de plek waar (in ieder geval in theorie) de allerbeste Prosecco’s vandaan komen. Hier hebben dus ook veel producenten een klein perceel om een Cartizze Prosecco te kunnen maken.

Uitgebreidere informatie over de kwalititeitskwalificaties binnen Prosecco vind je op prosecco.name.