Over Prosecco

Geschiedenis van Prosecco

Een beknopte omschrijving

De eerste verwijzing naar prosecco stamt uit 1772 in het achtste volume van Giornale d’Italia. Hier wordt de lokale wijnproductie beschreven door academicus Francesco Maria Malvolte. Toen werd er nog een grote variatie aan druiven verbouwd in Conegliano-Valdobbiadene regio. Later zijn de boeren zich gaan specialiseren in prosecco. De geschiedenis van prosecco blijft deels een mysterie; sommigen claimen dat prosecco al in de Romeinse tijd werd gedronken onder de naam ‘Pucino’.

In 1876 is in Conegliano de eerste oenologie-opleiding van Italië opgezet. Deze school is er nog steeds in Conegliano en heeft veel bijgedragen aan het succesverhaal van prosecco. Studenten van deze opleiding hebben hier de technieken voor het maken van mousserende wijn geperfectioneerd. Op deze manier hebben producenten in de Conegliano-Valdobbiadene geleerd om het beste uit de druiven te halen die gebruikt worden voor de productie van prosecco. Dat levert wijnen op die zich onderscheiden van alle anderen door de combinatie van elegantie en frisheid.

Ook in de recente geschiedenis van prosecco waren er een aantal belangrijke ontwikkelingen. In 2009 valt de beslissing om prosecco de DOCG status te geven, waarmee Prosecco de 44e DOCG wijn in Italië wordt. Tegelijkertijd wordt de DOC status gegeven aan de Prosecco die wordt geproduceerd in 9 provincies in Veneto en Friuli.

Dat betekent dat Prosecco vanaf dat moment ook een herkomstbenaming is er dus een betere bescherming is voor de naam Prosecco. Hiermee weet je als consument beter waar je aan toe bent. Veruit de strengste regels gelden voor prosecco DOCG, dus dat is de veiligste keuze. Deze kwaliteitsgarantie komt natuurlijk wel met een prijskaartje en daarom is het goed om te weten dat een Prosecco DOC tegenwoordig ook een bepaalde kwaliteitsdrempel heeft.