Nieuws van De Proseccoslijterij

Onvrede over extra belasting op bubbels

Onvrede over extra belasting op bubbels

ABCOUDE -  De bubbeltaks op champagne, prosecco en andere mousserende wijnen moet verdwijnen omdat deze dranken al lang niet meer elitair of luxe zijn.

Met deze stelling is wijnauteur Hubrecht Duijker een protestactie begonnen. Doel is de volgens hem de volstrekt achterhaalde en discriminerende bubbelbelasting van tafel te krijgen. Hierdoor zouden champagnes en andere mousserende wijnen stukken goedkoper worden. "Naast de btw worden wijnen met belletjes nog eens met 240 euro per honderd liter belast. Dat is ruim drie keer zwaarder dan de gewone, stille wijnen, waarvoor slechts 70 euro accijns wordt berekend. Waarom moet het genieten van bubbelwijn worden bestraft?" zo vraagt de vinoloog uit Abcoude zich af. Duijker meent dat de tijdgeest de bubbelaccijns volstrekt achterhaald maakt: "Omdat generaties geleden alleen de welgestelden dure champagnes nuttigden, kon de staat deze luxewijn extra belasten. Maar tegenwoordig is de schuimwijn volledig gedemocratiseerd." Hij wijst op de populaire prosecco, die ook onder het hoge tarief valt.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren steunt de actie: "Er bestaat geen enkele grond meer voor deze extra accijns."

Bron: De Telegraaf, 2-6-2010

Reacties op dit nieuwsbericht

Reageren

Geef ons je mening over dit bericht
Captcha Image